LEDNINGSGRUPPSUTVECKLING

En av utmaningarna för en representant i en ledningsgrupp är att kunna skifta fokus från den verksamhet man arbetar i till vardags till att betrakta verksamheten i sin helhet och bidra till att utveckla denna. En av de större utmaningarna i en ledningsgrupp handlar om att veta vilka frågor som hör hemma i gruppen, använda tiden tillsammans på ett så värdefullt sätt som möjligt och skapa utrymme för att arbeta strategiskt, på längre sikt. Att utvecklas som  ledningsgrupp är ingen punktinsats utan kräver kontinuerlig kalibrering.
                     
"Det som inte ständigt förbättras, slutar till sist att vara bra. "  
                                                                
En väl fungerande ledningsgrupp har ett meningsfullt, gemensamt syfte, förmågan att kommunicera detta syfte, ser till att det finns resurser för att nå dit man vill och lyssnar aktivt på såväl sina medarbetare som på vad marknaden efterfrågar. 
Det klimat man väljer att ha i ledningsgruppen märks och sprider sig i hela verksamheten.  Som stolt kulturbärare kan man använda sina högst individuella drivkrafter och ta ansvar för att   de värden som verksamheten valt och vill förknippas med, genomsyrar vägen mot visionen. Följande rubriker visar väsentliga teman i en ledningsgrupps utvecklingsarbete. Beroende på vilka utmaningar verksamheten står inför och hur länge gruppen varit etablerad kan man välja vilket tema man vill arbeta med. Dessa teman är sedan ständigt aktuella och kan fördjupas och tas upp på nytt i takt med att  förutsättningarna förändras.     
                                             
Gruppens syfte:                                            
 Varför finns vi till? Vilket är vårt uppdrag? Vad vill vi åstadkomma? Var finns vi i dag?  Vart är vi på väg och varför? Vad är viktigast just nu? Är vi överens om detta och vad behöver vi i så fall göra?  Vi ger utrymme för att skapa samsyn, tydlighet och enkelhet i arbetet.
                                                                           
Struktur och kultur:                                                 
Verksamhetens uppbyggnad, våra ramar, möjligheter och begränsningar, Policys och hur de kan användas, Övergripande mål, Vilka frågor hör hemma inom ledningsgruppen?, hur fattar vi beslut? Hur informerar och implementerar vi? Hur följer vi upp? Arbetar vi värdeskapande? Hur ser vår kultur ut – vad sitter i väggarna?, Är vi nöjda eller vill vi förändra? Vilka värderingar leder oss? Vilka symboler används? Vilka är våra förebilder?
                                                  

Gruppens styrka och dynamik:                                       
Vilka kunskaper och erfarenheter finns i gruppen? Hur kommer de till användning? Våra likheter och olikheter? Vad behöver vi tänka på och ta hänsyn till? Vilka förväntningar har vi på  varandra? Var kommer stress in i bilden? Vilket kommunikationsklimat vill vi ha i gruppen?      Hur kan vårt samarbete förbättras? 
                                                                  
Ökad självinsikt:                                              
Mina drivkrafter, mina mellanmänskliga behov, mitt beteende, mina försvar, min kapacitet och min förändringsförmåga. Vad motiverar och engagerar mig? Hur påverkar jag min omgivning?      

                                                       
Vidga perspektiven:                                               

Lära av att sätta sig in i fler perspektiv än sitt egna och och betrakta verksamheten utifrån ett helhetsperspektiv. Hur resonerar kunderna, omvärlden och medarbetarna? Erbjuder vi det som efterfrågas? Hur kan våra gemensamma idéer väcka kreativitet och nytänkande?

                                                                                                                                                                                   Tillbaka